Одрживост животне средине

Челик је метал који се у великој мери користи због своје високе поузданости. Сматрамо да се борба за очување животне средине треба заснивати на тој историји вредности, која је и темељ нашег пословања.

Велика одговорност велике индустрије

Челик је основа тешке индустрије, било да је сам производ или да се користи за делове производних машина/алата за грађевинарство, транспорт, енергетику, машинство и друге секторе. Конструкциони елементи од челика чине кичму возила, мостова, зграда, цеви; свега онога без чега није могуће замислити савремено друштво. Међутим, производња челика је комплексан и слојевит процес који може бити значајан извор загађења, превасходно због емисије штетних гасова и финих честица. Ниво залагања варира у зависности од различитих фактора – од врсте технологије и старости постројења до нивоа заштите која је законски на снази у земљи. Заштита животне средине укључује заштиту воде, ваздуха и земљишта, очување биодиверзитета и заштите природних станишта, као и смањење загађења, емисије штетних гасова и отпада. Да би се то постигло неопходан је широк спектар последњих и међусобно повезаних активности, од мониторинга животне средине до развоја политике и законских прописа који регулишу производни процес.

Одељење за заштиту животне средине

Металфер је посвећен ограничавању емисија у ваздух, воду и земљиште, те смањењу буке и отпада. Наш циљ је промишљено и рационално коришћење ресурса и управљање постројењима у циљу сталног побољшања њиховог утицаја на животну средину; годинама уназад наша компанија прати најновије технолошке иновације и свој производни процес унапређује њиховом имплементацијом. У намери да дубински посвети одрживости пословања, Металфер је увео стручно Одељење посвећено свим пословима које обухвата заштита животне средине, а оно је у последње две године порасло чак пет пута. Неке од свакодневних обавеза овог одељења подразумевају склађивање са дефинисаним прописима, правилним одлагањем и класирањем генерисаног отпада, као и његовом предајом овлашћеним оператерима. Наши запослени такође су редовни посетиоци обука везаних за све сегменте заштите животне средине, а њихова едукација у овом пољу доприноси дубљем и усмеренијем деловању компаније.

Приоретизовање еколошких питања

Ослањамо се на принципе циркуларне економије, што је између осталог видљиво на примеру производње челика из електролучних пећи (ЕАФ). Основна и коначна сировина за производњу у електролучној пећи је челични отпад који прикупљамо, класирамо и прерадом претварамо у готов производ. Овако произведен материјал је трајан и задржава своја својства током времена. Осим кроз рад електролучних пећи своје циљеве спроводимо тако што и све друге отпадне материјале одвајамо, а затим класирамо како бисмо лако извршили обнову и регенерацију. На овај начин отпад се смањује, а могућности за његову поновну употребу расту.

Очување животне средине је ургентно питање. Планета је суочена са бројним изазовима: климатске промене, загађење и смањење зеленог појаса су само неки од њих. Осим што утичу на будућност природе, све ове околности мењају и здравље, економију, стабилност друштва. Приоретизовање еколошких питања и предузимање адекватних мера у компанији Металфер од изузетног је значаја, због чега је пословање строго усклађено са прописима, односно законским одредбама дефинисаним на националном и регионалном нивоу. Сви параметри емисија су прецизно дефинисани кроз документ Интегрисана дозвола (ИППЦ) (Линк – Интегрисана дозвола), издат од надлежног органа Покрајинсјки секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине Нови Сад. Систем управљања животном средином усклађен је са стандардом ИСО 14001 (Линк – ИСО 14001) имплементираним на различитим нивоима услед одлуке да се систем заштите животне средине унапреди, док постигнуте резултате помно пратимо и узимамо у обзир при даљем развоју одрживих стратегија. Оптимално управљање постројењима је приоритет Металфера те континуирао вршимо истраживања процеса и материјала у циљу ефикасније производње и смањења емисија.

РЕЛЕВАНТНЕ ПРИЧЕ
Фокус на Декарбонизацији и Зеленој агенди
Фокус на Декарбонизацији и Зеленој агенди

Београдски Енергетски Форум 2024, одржан 13. и 14. маја у хотелу „Crowne Plaza“ у Београду, поново се показао као кључни догађај у регионалном енергетском сектору.

Чланови Надзорног одбора Металфер Групе на „ESG Adria Summitu“ у Порто Монтенегру
Чланови Надзорног одбора Металфер Групе на „ESG Adria Summitu“ у Порто Монтенегру

Чланови Надзорног одбора Металфер Групе имали су значајну улогу на престижном „ESG Adria Summitu“, који се одржавао од 24. до 26. априла 2024. године у Порто Монтенегру.

Учешће Надзорног одбора Металфер Групе на Копаоник Бизнис Форуму 2024.
Учешће Надзорног одбора Металфер Групе на Копаоник Бизнис Форуму 2024.

Престижни Копаоник Бизнис Форум још једном је послужио као кључна платформа за плодне дискусије о економским, геополитичким и друштвеним динамикама, нудећи свеобухватне анализе савременог глобалног пејзажа.

„Металферова магична ноћ: Деца запослених обасјана чаролијом Новогошњег Бала“
„Металферова магична ноћ: Деца запослених обасјана чаролијом Новогошњег Бала“

У бајковитом предвечерју, 12. децембра, Металфер Група је била домаћин магије на свом Новогодишњем балу. Деда Мраз је својим даровима распламсао срца најмлађих, док су наши малени витезови и принцезе запловили у чаробни свет маште.

Осврт на Медиа Туру
Осврт на Медиа Туру

У свом настојању да гради одрживу будућност, компанија Металфер с поносом је представилa свој иновативни производ – Металфер® Зелени Челик.

Сремска Митровица добила награду – ЕкоОпштина
Сремска Митровица добила награду – ЕкоОпштина

Са изузетним поносом честитамо нашој Сремској Митровици на заслуженом признању као Еко општини у Србији.

Дуално образовање
Дуално образовање

Металфер постојано подржава амбициозне младе људе на њиховој образовној и професионалној стази, овога пута кроз пројекат „Дуално образовање“.

Metalfer Group на Прослави 40.-годишњице ИРЕПАС-а у Истанбулу
Metalfer Group на Прослави 40.-годишњице ИРЕПАС-а у Истанбулу

У живописном окружењу Истанбула, где се древна историја сусреће с модерним временима, овогодишња конференција СтилОрбис и ИРЕПАС

Учешће наших момака у фудбалској лиги
Учешће наших момака у фудбалској лиги

Компанија Metalfer Steel Mill подржава спортски и тимски дух својих запослених.

Ђак првак
Ђак првак

Као што шума сваког јутра буди своје тајне и пушта птице да причају приче, овогодишња свечана представа у Градском позоришту звучала је као одјек детињства и чуда које оно носи.