Посвећеност декарбонизацији и одрживом развоју

Београдски Енергетски Форум 2024, одржан 13. и 14. маја у хотелу „Crowne Plaza“ у Београду, поново се показао као кључни догађај у регионалном енергетском сектору. Надовезујући се на успех форума из 2023. године, који је окупио преко 400 учесника из 28 земаља, издање за 2024. годину окупило је кључне актере из енергетске индустрије, укључујући доносиоце одлука, директоре енергетских компанија, водеће инвеститоре, финансијске институције, трговце енергијом, консултантске и правне фирме, произвођаче технологије и пружаоце иновативних услуга.

Међу истакнутим учесницима била је и компанија Металфер Група, водећа фирма у металној индустрији, представљена од стране њеног Председника, Бранка Зечевића. Форум је обухватио и дуго очекивану панел дискусију под називом „Декарбонизација индустрије и пословања као одговор на Зелену Агенду и опорезивање ЦО2,“ коју је модерирала Анкица Барбулов, директор „Negawatt Solutions“.

Фокус на декарбонизацију и Зелену агенду

Панел дискусија пружила је платформу за дубинску расправу о кључним изазовима и приликама повезаним са декарбонизацијом индустријских операција и пословних активности. Учешће Бранка Зечевића нагласило је посвећеност компаније Металфер Група одрживости и њен проактиван приступ усклађивању са Зеленом Агендом. Зечевић је истакао хитност преласка на технологије са ниским емисијама угљеника и праксе како би се постигли амбициозни климатски циљеви Европске уније. Он је нагласио тренутне иницијативе компаније Металфер Група за смањење емисије угљеника, укључујући улагања у енергетски ефикасне производне процесе, усвајање обновљивих извора енергије и унапређење пракси управљања отпадом. Картким описом до сада учињеног, Зечевић је показао да се Металфер Група позиционира на челу декарбонизације индустријског сектора.

Стратешки увиди о опорезивању ЦО2

Дискусија је такође обухватила импликације опорезивања ЦО2 за индустрије. Зечевић је објаснио потенцијалне финансијске утицаје пореза на угљеник на пословање и нагласио важност интегрисања ових разматрања у корпоративну стратегију. Залагао се за сараднички приступ између лидера индустрије и доносилаца одлука како би се развили оквири који подржавају одрживи економски раст уз постизање еколошких циљева.

Једна од кључних тачака коју је Зечевић изнео била је предстојећа примена Механизма за прекогранично прилагођавање угљеника (Ц-БАМ) 2026. године. Нагласио је да ће ова регулатива захтевати од домаћих доносилаца одлука да успоставе законодавни оквир који штити локално тржиште на сличан начин као што ће ЕУ заштитити своје индустрије путем Ц-БАМ регулативе. Зечевић је апеловао на проактивне мере како би се осигурало да домаће компаније остану конкурентне и не буду у неповољном положају због нових регулаторних услова.

Напори за одрживу будућност

Зечевићеве речи на панелу биле су добро прихваћене, покренувши живе расправе о улози иновација и сарадње у вођењу енергетске транзиције. То је био својеврстан позив за побољшану сарадњу између индустријских актера, владиних тела и истраживачких институција како би се подстакао развој и примена најсавременијих технологија које могу значајно смањити угљенични отисак.

Закључак

Активно учешће Металфер Групе на Београдском Енергетском Форуму 2024, посебно у кључном панелу о декарбонизацији, наглашава њену посвећеност одрживој и ниско-угљичној будућности. Како се енергетски пејзаж наставља развијати, Металфер Група остаје посвећена имплементацији робусних еколошких стратегија које не само да испуњавају регулаторне захтеве већ и постављају нове стандарде за корпоративну одговорност у индустријском сектору.

Београдски Енергетски Форум 2024 показао се као добра прилика за Металфер Групу да прикаже своје иницијативе на путу одрживости, размени идеје са индустријским колегама и ојача своју улогу кључног актера у регионалној енергетској транзицији. Кроз своје учешће, Металфер Група наставља да пружа пример лидерства у суочавању са хитним еколошким изазовима нашег времена, показујући да је одрживи развој суштински за пословни успех и дугорочну одрживост.

РЕЛЕВАНТНЕ ПРИЧЕ
Чланови Надзорног одбора Металфер Групе на „ESG Adria Summitu“ у Порто Монтенегру
Чланови Надзорног одбора Металфер Групе на „ESG Adria Summitu“ у Порто Монтенегру

Чланови Надзорног одбора Металфер Групе имали су значајну улогу на престижном „ESG Adria Summitu“, који се одржавао од 24. до 26. априла 2024. године у Порто Монтенегру.

Учешће Надзорног одбора Металфер Групе на Копаоник Бизнис Форуму 2024.
Учешће Надзорног одбора Металфер Групе на Копаоник Бизнис Форуму 2024.

Престижни Копаоник Бизнис Форум још једном је послужио као кључна платформа за плодне дискусије о економским, геополитичким и друштвеним динамикама, нудећи свеобухватне анализе савременог глобалног пејзажа.

„Металферова магична ноћ: Деца запослених обасјана чаролијом Новогошњег Бала“
„Металферова магична ноћ: Деца запослених обасјана чаролијом Новогошњег Бала“

У бајковитом предвечерју, 12. децембра, Металфер Група је била домаћин магије на свом Новогодишњем балу. Деда Мраз је својим даровима распламсао срца најмлађих, док су наши малени витезови и принцезе запловили у чаробни свет маште.

Осврт на Медиа Туру
Осврт на Медиа Туру

У свом настојању да гради одрживу будућност, компанија Металфер с поносом је представилa свој иновативни производ – Металфер® Зелени Челик.

Сремска Митровица добила награду – ЕкоОпштина
Сремска Митровица добила награду – ЕкоОпштина

Са изузетним поносом честитамо нашој Сремској Митровици на заслуженом признању као Еко општини у Србији.

Дуално образовање
Дуално образовање

Металфер постојано подржава амбициозне младе људе на њиховој образовној и професионалној стази, овога пута кроз пројекат „Дуално образовање“.

Metalfer Group на Прослави 40.-годишњице ИРЕПАС-а у Истанбулу
Metalfer Group на Прослави 40.-годишњице ИРЕПАС-а у Истанбулу

У живописном окружењу Истанбула, где се древна историја сусреће с модерним временима, овогодишња конференција СтилОрбис и ИРЕПАС

Учешће наших момака у фудбалској лиги
Учешће наших момака у фудбалској лиги

Компанија Metalfer Steel Mill подржава спортски и тимски дух својих запослених.

Ђак првак
Ђак првак

Као што шума сваког јутра буди своје тајне и пушта птице да причају приче, овогодишња свечана представа у Градском позоришту звучала је као одјек детињства и чуда које оно носи.

ЕПД сертификат
ЕПД сертификат

Групација Metalfer Group са поносом објављује да је наша компанија Metalfer Steel Mill стекла ЕПД (Environmental Product Declaration) изходован од стране реномиране куће EPD International AB Stockholm.